Kuten postausten hupenevasta määrästä voi päätellä, viimevuosi oli allekirjoittaneelle melko kiireinen, kun siirryin asteittain osa-aikaisesta kääntäjästä täyspäiväiseksi kääntäjäksi, täyspäiväiseksi analyytikoksi ja osa-aikaiseksi yrittäjäksi - keskimääräinen työviikkoni kasvoi noin 25 viikkotunnista 100 viikkotunnin paikkeille. Tämän vuoksi blogaus jää jatkossakin muutamaan postaukseen kuussa, kunnes työmääräni vähenee.
Vuoden alkupuolella tulen keskittymään rästiin jääneisiin kirja-arvosteluihin (joita on valtavasti) ja talouslamaan. Ilahduksekseni voin myös kertoa, että suomalaiset talousdemokraatit (jotka ovat järjestymässä puolueeksi) ovat halukkaita käymään perusteellisen keskustelun talousdemokratian teoriasta ja käytännöstä kanssani. Tämä keskustelu käydään ainakin osittain tässä blogissa ja se toivon mukaan täydentää aiemman talousdemokratiakritiikkini. Olemme sopineet, ettemme keskustele kultakannasta, mutta tarkoitukseni on kumota talousdemokraattien kultakantakritiikkiä myöhemmin tämän vuoden puolella.
New Hampshirekaan ei ole jäänyt vaille Yhdysvaltain laman vaikutuksia ja virallinen työttömyysprosentti nousi viime vuoden aikana neljästä seitsemään. Tämän seurauksena joillakin Free State Projectiin (FSP) kytkeytyneillä järjestöillä ja tapahtumilla on ollut tuntuvia rahoitusongelmia - yksityiskoulumme jouduttiin tilapäisesti sulkemaan ja yleensä voitollinen Liberty Forum saattaa tänä vuonna tehdä tappiota. Siitä huolimatta projektin jäsenmäärä on kasvanut hyvin, saimme ennätysmäärän kansanedustajia New Hampshiren parlamenttiin, sekä rikoimme kaikkien aikojen rahankeruuennätyksen.
Ehkä mieleenpainuvin löytö viimevuodelta on alla oleva video evoluutiosta, joka rautalangasta vääntäen oikaisee pitkän listan harhaluuloja:
Tähän yhteyteen haluan myös mainita, että vuoden alkupuolellakin kannattaa erota kirkosta. Vaikka viime vuonna jäätiin hieman alle edellisvuoden eroamisennätyksen, kirkkoon kuuluvien määrä laski ensikerran alle 80 % kansasta ja mikä parasta, kastettujen määrä putosi lähes kolmella prosenttiyksiköllä myös alle 80 % ja samalla myös alle kirkkoon kuuluvien määrään!
sunnuntai 31. tammikuuta 2010
Uusivuosi ja blogaus
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Kysyisin taas tästä muuttamisesta. Kannattaako mielestäsi seuraavan 10 vuoden sisällä(aikaisintaan 5 vuoden jälkeen) alkaa yrittämään Yhdysvaltoihin ja New Hampshireen pääsyä? Free State Project tuntuu houkuttelevalta, mutta länsimaiden tulevaisuus nyt näyttää miltä näyttää, joten olisiko esim. Aasia kannattavampi kohde?
Milloinkas tuota keskustelutuokiota talousdemokraattien kanssa sopisi odotella käytäväksi/julkaistavaksi? Herättää kiinnostusta kuulla kumpienkin osapuolien näkökulmia.
jukka.makkonen2:
Kysyisin taas tästä muuttamisesta.
Noin ylipäätään olen sitä mieltä, että Suomesta kannattaa muuttaa ulkomaille, ellei työehtojen yleissitovuutta poisteta ja veroastetta pienennetä useita kymmeniä prosenttiyksikköjä. Valitettavasti maasta muuttaminen ei tällä hetkellä (kesken valtavaa lamaa) ole paras mahdollinen idea suurista transaktiokustannuksista johtuen. Viisumin saamisen ja fyysisen muuttamisen tuomien kustannusten lisäksi, sosiaalisen verkoston luomiseen ja järkevän työpaikan hankkimiseen kuluu helposti vuosia - esim. allekirjoittaneella kesti 2 vuotta saada pysyvä työpaikka omalta alalta. Joka tapauksessa, hyvin koulutettujen ja menestyvien suomalaisten tulisi vähintäänkin purjehtia suomenlahden yli viroon matalamman verotuksen perässä (tai vaihtoehtoisesti harjoittaa täysin laillisia veronkierron muotoja).
Kannattaako mielestäsi seuraavan 10 vuoden sisällä(aikaisintaan 5 vuoden jälkeen) alkaa yrittämään Yhdysvaltoihin ja New Hampshireen pääsyä?
Yllä olevan jälkeen maan/paikan valitan on pitkälti kiinni preferensseistä, vaikka onkin selvää että tietyt maat (esim. Ruotsi, Belgia, Venäjä jne. jne.) tulisi heti unohtaa laskuista. New Hampshire kannattaa pitää mielessä muutamasta syystä:
1) Vaikka viisumin hankinta onkin työlästä, ainakin prosessi on hyvin tunnettu ja siihen saa paljon apua netistä.
2) Kieli on tuttu.
3) Liberaali saa rakennettua sosiaalisen verkoston kuukausissa.
4) Mikäli New Hampshire joskus irtautuu liittovaltiosta (lyhyellä aikavälillä epätodennäköistä), poliittisesti paremman paikan löytäminen on lähes mahdotonta.
5) Aktivistin on vaikea kuvitella hauskempaa ja mielenkiintoisempaa elinpaikkaa.
Free State Project tuntuu houkuttelevalta, mutta länsimaiden tulevaisuus nyt näyttää miltä näyttää, joten olisiko esim. Aasia kannattavampi kohde?
...näistä hyvistä puolista huolimatta, juuri tämä lause tuo mustia pilviä taivaalle. Vaikka muutin tänne vasta kolme vuotta sitten, olen seurannut Aasian poliittista kehitystä yhä tarkemmin viimeisen kahden vuoden aikana. Jos Eurooppaa ja Yhdysvaltoja verrataan toisiinsa, on päivän selvää, että molemmat alueet ovat epävakaalla trajectoryllä. Euroopan mikrotaloustiede on erittäin huonosti hoidettua: verotus on liian korkeaa ja sääntelyä on liikaa (varsinkin työmarkkinoilla). Yhdysvalloissa makrotaloustiede on katastrofaalisessa kunnossa: velkataakka ja alijäämät ovat valtavia ja luvatut etuudet järjettömän suuria. Tämän lisäksi molemmat alueet kärsivät heikosta kunnallistaloudesta, kasvavasta byrokratiasta, vallan keskittymisestä, siirtolaisten huonosta sopeutumisesta ja ikääntyvästä väestöstä. Lopputulos ei voi olla muuta kuin katastrofaalinen. Oletan Yhdysvaltojen joutuvan lopulta jonkin sortin lyhytkestoiseen hyperinflaatioon, joka tuhoaa keskusvaltion lähes kokonaan ja romahduttaa elintason, mutta mahdollistaan tämän jälkeen nopeahkon talouskasvun. Eurooppa puolestaan kärsii tuntuvasti lievemmästä inflaatiosta, mutta joutuu pitkään sinnittelemään heikon talouskasvun kanssa, joka lopulta pakottaa hyvinvointivaltion polvilleen. Vaikka alkushokki onkin pienempi, muutoksesta ei tule helppoa, sillä kansa haluaa pitää kynsin hampain kiinni hyvinvointivaltiosta ja väestön vielä pahempi ikääntyminen sekä siirtolaisten vielä heikompi sopeutuvuus tuhoavat työvoimapohjan.
Onneksi Aasiassa/Oseaniassa on paljon mielenkiintoisia valtioita mistä valita. Tällä hetkellä Singapore ja Malesia ovat listani kärjessä, mutta myös Australia, Uusi-Seelanti, Indonesia, Thaimaa, Vietnam, Kiina, Sri Lanka ja Mongolia kiinnostavat.
SirDecadence:
Milloinkas tuota keskustelutuokiota talousdemokraattien kanssa sopisi odotella käytäväksi/julkaistavaksi? Herättää kiinnostusta kuulla kumpienkin osapuolien näkökulmia.
Alkuperäinen suunnitelma oli käydä keskustelua koko tämän vuoden ajan (ja jonkin verranhan sitä käytiin jo). Talousdemokraattien osalta tiedän, että he ovat keskittyneitä nyt yhdistyksen (ja myöhemmin puolueen) rakentamiseen. Minä puolestani olen ollut aivan liian kiireinen. Pistän talousdemokraateille viestiä ja kyselen aikatauluja.
Talousdemokraatit ovat olleet melko pimennossa viime aikoina. Sen sijaan zeitgeist-tyypit ovat jostain syystä nousseet esille vähän kaikkialla (esimerkki), joten ehkä heidän kritisoimisensa voisi olla ajankohtaisempaa.
mr_Zombie:
Talousdemokraatit ovat olleet melko pimennossa viime aikoina. Sen sijaan zeitgeist-tyypit ovat jostain syystä nousseet esille vähän kaikkialla (esimerkki), joten ehkä heidän kritisoimisensa voisi olla ajankohtaisempaa.
Mitä eroa talousdemokraateilla ja zeitgeist-tyypeillä edes on? Talousdemokraatit ymmärtävät yksityisten pankkien luoman inflaation ongelmaksi, mutta valitettavasti haluavat ratkaista tämän 100 % kassavarantovelvoiteella ja ongelmallisella korottomalla fiat-rahalla. Miten zeitgeist-liike poikkeaa tästä?
Lähetä kommentti