eroakirkosta.fi

keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Kirjoja rahasta ja taloudesta suomeksi

Talouden perusteista tutun Petri Kajanderin ponnistelut ovat viimein tuottaneet tulosta. Sekä Mitä valtio on tehnyt rahallemme? että Ytimekäs opas talouteen on julkaistu kustantamo Lumon toimesta. Toivon, että kaikki blogini lukijat kävisivät ostamassa itselleen ainakin yhden kopion kummastakin kirjasta (pakettihintaan 18,90€). Kustantajien löytäminen myös käännetyille hyvin myyville kirjoille on vaikeaa ja mitä paremmin nämä kirjat myyvät, sitä helpompaa on yhteistyön tekeminen kustantajan kanssa jatkossa.

4 kommenttia:

Internet Mies kirjoitti...

Suoraan sanottuna kuvittelin tämän tilanten toteutuvat vasta pian alkavan vuosikymmenen lopulla, jos silloinkaan. Mitä suurimmat kiitokset Petrille, viimeksi näin hyvää kirjallisuutta on maassamme nähty Anders Chydeniuksen aikoina. Omat tilaukseni ovat jo saapuneet paikalliseen kirjakauppaan, ja käyn hakemassa ne lähiaikoina.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, löysin tuon toisen kirjan täältä http://www.taloudenperusteet.com/kirjoja/opas/ ilmaiseksi, lueskelin vähän ja sain kyllä päivän parhaat naurut. Tekijä on selkeästi pihalla modernista taloustieteestä kuin lumiukko, suosittelen tutustumaan ihan oikeisiin taloustieteen kirjoihin jos aihe kiinostaa. Vihjeenä myös että kannattaa perehtyä ensin matematiikkaan, se on aivan essentiaalista että talouden toimintaa ja suhteita pystyy edes esittämään ja toisaalta ymmärtämään.

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

jukka.makkonen2:
Suoraan sanottuna kuvittelin tämän tilanten toteutuvat vasta pian alkavan vuosikymmenen lopulla, jos silloinkaan. Mitä suurimmat kiitokset Petrille, viimeksi näin hyvää kirjallisuutta on maassamme nähty Anders Chydeniuksen aikoina. Omat tilaukseni ovat jo saapuneet paikalliseen kirjakauppaan, ja käyn hakemassa ne lähiaikoina.

Itsekin olin todella yllättynyt, kun sain Petriltä viestin kirjojen julkaisusta. Onneksi Petri on vielä erittäin produktiivinen, joten vastaavanlaisia kirjoja tulee myöhemmin lisää, etenkin mikäli aikaisemmat käännökset myyvät hyvin. Minäkin yritän kääntää tässä muutamaa kirjaa, mutta valitettavasti aika on töiden takia niin pahasti kuitilla, etten ole päässyt ensimmäisiä kappaleita pidemmälle.

P.S. Petri lukee tätä blogia säännöllisesti, joten kannustuskesi menivät varmasti perille :).

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

alekhine:
Heh, löysin tuon toisen kirjan täältä http://www.taloudenperusteet.com/kirjoja/opas/ ilmaiseksi

Kirja tosiaan löytyy ilmaiseksi myös taloudenperusteet.comista, mutta suosittelen silti fyysisen kopion ostamista - käännöstoiminnan tukemisen lisäksi fyysinen kopio tarjoaa kuluttajalle parhaimman mahdollisen lukuelämyksen.

Tekijä on selkeästi pihalla modernista taloustieteestä kuin lumiukko

En oikein edes tiedä miten tähän kommenttiin pitäisi vastata. Toisen kirjan kirjoittaja (eli Murray Rothbard) opiskeli alun perin matematiikkaa, kunnes hän myöhemmin siirtyi taloustieteen pariin. Rothbardilla on siis taloustieteen tohtorin arvonimi kovatasoisesta yliopistosta ja lisäksi monilla hänen kirjoillaan oli alun perin yliopistollinen julkaisija. Mikäli tarkoitit kommentillasi Jim Coxia, mainittakoon että hän toimii tällä hetkellä taloustieteen professorina ja myös hänellä on tohtorin tutkinto taloustieteestä.

suosittelen tutustumaan ihan oikeisiin taloustieteen kirjoihin jos aihe kiinostaa. Vihjeenä myös että kannattaa perehtyä ensin matematiikkaan, se on aivan essentiaalista että talouden toimintaa ja suhteita pystyy edes esittämään ja toisaalta ymmärtämään.

Totta puhuttuna kaikkein alkeellisimmat taloustieteen oppikirjat eivät juuri poikkea toisistaan. Niissä kaikissa kutakuinkin esitellään pitkä lista taloustieteilijöitä, taloustieteen haaroja, taloustieteellisiä käsitteitä ja teorioita. Toki valtavirtakirjoissa kuvaajien käyttö on yleisempää ja alkukantaista matemaattista mallinnusta tuodaan jonkin verran esiin, mutta se ei muuta näiden kirjojen keskeistä sanomaa. Eroavaisuuksista huolimatta, käytännössä kaikki valtavirtataloustieteilijät tunnustavat vapaiden markkinoiden elintärkeän aseman yhteiskunnassa, eikä perusopuksiin mahdu juuri markkinahäiriöanalyysejä (monopolianalyysejä lukuun ottamatta).

Matematiikkaan perehtyminen (yksinkertaisten pluslaskujen lisäksi) on taloustieteellisesti katsottuna täysin tarpeetonta kaikille muille paitsi alan ammattilaisille. Ja alan ammattilaiset tarvitsevat matematiikkaa ainoastaan siksi, että valtavirat taloustiede on järjettömän matemaattista. On olennaista ymmärtää, ettei tämä matemaattisuus lisää mallien ennustettavuutta vaan päinvastoin luo sumuverhon koko alan ympärille maallikoiden pelotteeksi. Vaikka minulla on taloustieteen maisterin tutkinto ja työskentelen analyytikkona, yli 99 % töissä käyttämästäni taloustieteestä ja 100 % töiden ulkopuolella käyttämästäni taloustieteestä on ei-matemaattista.