eroakirkosta.fi

keskiviikko 2. tammikuuta 2008

Ron Paul ja ensimmäiset esivaalit

Huomenna (03.01) järjestetään Iowan esivaalikokous jonka jälkeen (08.01) pidetään New Hampshiren esivaalit (esivaalikokous on noin kaksi tuntia kestävä tilaisuus, joka koostuu esitelmistä ja presidenttiehdokkaan äänestyksestä). Nämä kaksi esivaalia ovat aiemmin ratkaisseet republikaanien presidenttikilvan voittajan. Historian valossa ehdokkaan on voitettava joko Iowa tai New Hampshire, sekä päädyttävä Iowassa top3:n joukkoon ja oltava New Hampshiressä vähintään toinen, republikaanien presidenttiehdokkuuden varmistamiseksi. Veikkaan, että asetelma Iowassa on 1) Mike Huckabee, 2) Ron Paul ja 3) Mitt Romney, ja New Hampshiressä 1) Ron Paul, 2) Mitt Romney ja 3) John McCain. Myönnettäköön; olen puolueellinen ja suhtaudun Ron Paulin mahdollisuuksiin optimistisesti.

Mielipidekyselyiden mukaan Ron Paul on Iowassa viidennellä sijalla Huckabeen, Romneyn, McCainin ja Thompsonin jälkeen. Paulin vaalitulos on kuitenkin aliarvioitu. Tilastotieteilijä John Zogby pitää Paulia yllättäjänä ja veikkaa hänelle kovaa sijoitusta Iowan esivaaleissa. Iowa Independent puolestaan sijottaisi Paulin kolmanneksi viikkoa ennen varsinaisia esivaaleja. Perustelen oman kakkossijoituksen sillä, että Paulilla on käytännössä katsoen tasoissa Iowassa sekä Thompsonin että McCainin kanssa. Lisäksi Paulilla on suuri ja vankka kannattajajoukko ja vahva organisaatio, joka päihittänee Romneyn rahalla ostetun tuen. En usko että Paul pärjää Huckabeelle, joka pystyy Iowassa vetämään jopa 700 kuulijaa vaalitilaisuuksiinsa (Paul kerää parhaillaan 2 000 kannattajaa Iowassa, mutta hänellä on selkeästi Huckabeetä pienempi kannatus mielipidekyselyissä).

New Hampshiressä Ron Paul on niin ikään viidennellä sijalla mielipidekyselyissä Romneyn, McCainin, Huckabeen ja Giuliaanin jälkeen, mutta muilla mittareilla Ron Paul on täällä ylivoimainen. Paul ja Giuliani johtavat TV-mainonnassa, Paul ja Romney ovat edellä pihakylteissä, ja harjoitusäänestyksissä (straw poll) Ron Paul on ollut murskaavan ylivoimainen, voittaen kaikki New Hampshiren äänestykset yli 65 %-äänisaaliilla. Lisäksi majoitamme tilapäisesti yli 2 000 Paulin ulkopaikkakuntalaista kannattajaa, jotka varmistavat, että jokaista New Hampshiren asukasta (n. 1,2 miljoonaa) on henkilökohtaisesti pyydetty äänestämään Paulia tulevissa esivaaleissa. Trevor Lyman, joka keräsi Paulille 11 miljoonaa sekä kustansi hänelle ilmalaivan, on täällä (itse asiassa hän asuu kanssani samassa talossa). Googlen Vijay Boyapati on niin ikään täällä, kuten myös monta pikkujulkkista kuten yksi elokuvatuottaja, yksi teatteriohjaaja, muutama toimittaja ja monta paikallistason poliitikkoa.

Maanlaajuisesti Ron Paul on noin 7 % kannatuksellaan ja yhteensä 28 miljoonan varainkerulla hyvissä asemissa. Noin 6,1 miljoonan päiväsaldo rikkoi kaikki aijemmat varainkeruuennätykset ja neljännen kvartaalin 20 miljoonan potti on mitä luultavammin republikaanien suurin. Varsinaisessa varainkeruukilvassa Ron Paul on neljäntenä Romneyn, Giulianin ja McCain perässä. Kaikeksi onneksi ainoastaan Romneyllä on Paulin lisäksi riittävästi varoja super tiistaille (helmikuun 5.), jolloin 21. osavaltiota järjestää esivaalit. Paulin vahvin puoli on hänen poikkeavissa mielipiteissään koskien verotusta, Irakin sotaa ja laitonta siirtolaisuutta. Paul hyötyy erityisesti republikaanisen kentän hajanaisuudesta, joka on poikkeuksellisesti hajautunut peräti kuuden ehdokkaan kesken. Myös tammi- ja helmikuun huonot äänestyssäät suosisivat häntä. Republikaanien hajanaisen kentän ansiosta en kuitenkaan usko, että Paul onnistuu 6-0 voitossa (eli voittaa vähintään 50 % kaikista konventin edustajapaikoista) vaan hänen saavuttama kokonaisedustus jäänee 20-30 % konventin edustajapaikoista. Tämä tietäisi historiallista hajanaista konventtia, jollaista ei ole ollut kertaakaan sitten toisen maailmansodan. Hajanainen republikaanien konventti tarkoittaisi, ettei Hillary Clintonille löydy haastajaa ennen syyskuuta 2008.

3 kommenttia:

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Iowa veikkaukseni meni pahasti pieleen. Ron Paul jäi peräti viidenneksi. Tulos oli odotettua huonompi. Suurin osa New Hampshiressä veikkasi Ron Paulille vähintään neljättä sijaa Iowassa. Tosin olin lähes ainut joka piti toista sijoitusta realistisena mahdollisuutena. Oletin Romneyn jäävän alle 20 % ja Paulin saavan n. 18 % jolloin hän olisi ohittanut Romneyn.

Kokonaisuudessaan tulos on mielenkiintoinen:
Huckabee 34 %
Romney 25 %
Thompson 13 %
McCain 13 %
Paul 10 %
Giuliani 4 %

Huckabee ja Thompson ovat Iowan vaalien voittajia, Romney, McCain ja varsinkin Giuliani vaalien häviäjiä (Ron Paul ei ole mielestäni kumpikaan). Huckabee ja Thompson kilpailevat jatkossa lähes samoista äänestäjistä, mutta kummallakaan ei ole rahaa, eikä juuri muita osavaltioita joissa he olisivat johtavassa asemassa. Romneyn presidenttiehdokkuus rakentui lähes lasketun Iowan voiton harteille ja McCain piti kolmatta sijaa Iowassa erityisen tärkeänä. Giuliani ei juuri välittänyt Iowasta, mutta 4 % tulos osavaltiossa on surkea.

Ron Paulin viides sija ei poista hänen mahdollisuuksiaan voittoon, mutta se ei niitä myöskään paranna. Viides sija tarkoittaa, ettei Ron Paul voita NH:ta vaan jää täällä luultavasti kolmanneksi, hyvällä tuurilla toiseksi.

Kumitonttu kirjoitti...

Tämän päivän Hesarissa lehden Amerikan kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen lyttää Ron Paulin oikeistolaisen pienpuolueen aborttia vastustavana synnytyslääkärinä. Mykkänen tukee Hillarya ihan koomiset mittasuhteet saavuttavalla tarmolla.

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Tämän päivän Hesarissa lehden Amerikan kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen lyttää Ron Paulin oikeistolaisen pienpuolueen aborttia vastustavana synnytyslääkärinä. Mykkänen tukee Hillarya ihan koomiset mittasuhteet saavuttavalla tarmolla.

Kiitos tiedosta! Löysin samaisen artikkelin Totuudesta ja ajattelin ostaa sen itselleni ja kommentoida sitä myöhemmin blogissani. Huomasin myös, että Pikkupoika löysi samaisen artikkelin. Vaikka luenkin hänen blogiaan, on positiivista että joku ilmoittaa minulle tällaisista artikkeleista, koska niin kauan kun minulla ei ole konetta minulla ei myöskään ole käytössä vakio-ohjelmia kuten RSS-lukijaa, jonka ansiosta noin 2/3 muiden blogipostauksista jää lukematta.

Hillary on USA:ssa yhä yksi suosituimmista ehdokkaista, mutta Hillary on taatusti myös kaikkein vihatuin. Itse ottaisin tosin Hilaryn ennemmin presidentikseni kuin (demokraattien) Barakin tai Edwardsin, jotka ovat molemmat selkeästi vasemmistolaisempia kuin Hillary. Hillary kannattaa tosin Bushin ulkopolitiikkaa, joka näyttää päivä päivältä yhä katastrofimaisemmalta.