Alla on hetki sitten löytämäni Kristiina Halkolan kappale Laulu 20 perheestä:
Syy miksi postaan kommunistisen kappaleen blogiini johtuu siitä, että tämä kappale kuuluu niihin esimerkkitapauksiin joissa kommunistit kumoavat itse oman teoriansa. Alkuperäinen kappale on vuodelta 1969 ja sen ensimmäinen säkeistö kuuluu:
Silloin tällöin tuntee kansa vallan mahdin suonissaan,
vallan mahdin jonka kansa käyttää vaaliuurnilla.
Mutta kuinka ollakaan tuo valta kulkee narussa,
josta se ei pääse suuren rahan voimaa puremaan.
Missä on se mahti joka puuttuu eduskunnalta?
Tämän jälkeen seuraa 20 sukunimen lista. Mielenkiintoista on, että vaikka kappale on vuodelta 1969, nimistä ainoastaan noin kolmannes ovat helposti nykyään tunnistettavissa (eli on ns. household name). Päivittämistarpeen vuoksi kappaleesta tehtiinkin uusi versio 2000-luvun alussa. Ainostaan viisi nimeä löytyy sekä vuoden 1969 että 2000-luvun listoilta (Ahlström, Ehrnrooth, Erkko, Rettig ja Serlachius). Toinen säkeistö kuuluu:
On suomessa pankkeja, tehtaita ja muita,
näiden tarkoituskin (väitetään) on kansaa palvella.
Mutta kuinka ollakaan joutuu kansa huomaamaan,
että se on näiden palvelijoiden armoilla.
Missä on se rahanmahti joka puuttuu kansalta?
On melko ristiriitaista, että se sama kansa joka ei voi purra rahan voimaa, joka on tehtaiden ja pankkien armoilla, ja jolta puuttuu rahanmahti, onnistuu syrjäyttämään 15/20 hallitsevasta suvusta 30 vuodessa. Tähän kun vielä lisätään se tosiasia, että hyvinvointivaltion nousun ansiosta vanhoista suvuista tulee oligarkkisempia uusien yritysten perustamisen vaikeutuessa. Kommunistit voivat toki väittää, että syy miksi edes 15/20 perheestä on syrjäytetty, johtuu juuri hyvinvointivaltion olemassaolosta. Näille suosittelen katseen kääntämistä kohti Pohjois-Koreaa jossa Kimit ovat hallinneet liki 60 vuotta tai Kuubaa jossa Castrot ovat hallinneet jo 50 vuoden ajan. Suomessa valtio on onneksi vielä niin pieni, että meille annetaan nominaalinen mahdollisuus valita seitsemän, lähes identtisen, sosialidemokraattisen puolueen väliltä neljän vuoden välein.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti