Lokakuun 1. 2003 järjestettiin äänestys joka valitsi New Hampshiren Free State Projectin (FSP) kohdeosavaltioksi (toiseksi sijoittui Wyoming ja kolmanneksi Delaware). FSP:n takana on Yalen tutkija Jason Sorens jonka mukaan noin 20 000 aktivistia pystyy poliittisesti valtaamaan itselleen alle kahden miljoonan asukkaan maan tai osavaltion. Jos FSP ei ole entuudestaan tuttu mainittakoon, että projekti tukeutuu liberaaliin (ja anarkokapitalistiseen) ideologiaan ja sen päämääriin kuuluu julkisen sektorin koon pienentäminen, säätelyn purkaminen ja yksilönvapauksien lisääminen. New Hampshire sopii tämän tehtävän toteuttamiseen mainiosti sillä se on jopa Yhdysvaltain mittapuulla erittäin vapaa ja verovihamielinen osavaltio.
New Hampshiren hyviin puoliin kuuluu mm.:
- New Hampshiren kansanedustajat eivät saa lainkaan palkkaa
- New Hampshiressa ei ole tuloveroa
- New Hampshiressa ei ole myyntiveroa (tai ALV:tä)
- New Hampshiressa aseen omistaminen ei vaadi aseenkantolupaa
- New Hampshiressa moottoripyöräilijän ei ole pakko käyttää kypärää
- New Hampshiressa autoilijan ei ole pakko käyttää turvavöitä
- New Hampshiren perustuslaki sallii aseellisen vallankumouksen
...ja kaiken lisäksi:
- New Hampshiren motto on "Live Free or Die" ("Elä vapaana tai kuole")
Alla on Dave Ridleyn esittelyvideo Free State Projectista ja New Hampshiresta (allekirjoittaneen voi bongata sohvalta kohdasta 2:00-2:03):
Toistaiseksi New Hampshiressa asuu n. 1600 Free State Projectin jäsentä (virallisesti 577) ja ystävää (runsas 1000), mikä näkyy vuosi vuodelta yhä selkeämmin osavaltion politiikassa. Itse muutin osavaltioon vuosi sitten 503 muuttajana ja ensimmäisenä ulkomaalaisena (ei-yhdysvaltojen kansalaisena). Kuukausi takaperin FSP sai toisen ulkomaalaisvahvistuksen, tällä kertaa Ruotsista (emme perusta jääkiekkojoukkuetta). Vaikka FSP:n sisältä ei toistaiseksi löydy viisumisponsoreita, suosittelen halukkaita liittymään mukaan projektiin. Tällä hetkellä FSP:hen kuuluu jo yksi viisumiasianajaja ja FSP:n jäsenet perustavat uusia yrityksiä kuukausittain jotka tulevaisuudessa antavat monia mahdollisuuksia työviisumeiden anomiseen.
Ja koska kaikki tietävät miten kurja ilmasto Suomessa on, puhun lopuksi hieman säästä. New Hampshiren etelä- ja keskiosissa on samankaltainen ilmasto mitä Turun/Helsingin alueella kun taas Pohjois-New Hampshiren ilmasto muistuttaa Oulun ilmastoa. Kesäisin New Hampshiressa on keskimäärin 4-astetta Suomea lämpimämpää, talvisin lämpöä on noin asteen verran enemmän. Suomesta poiketen, New Hampshiressa päivän ylin ja yön alin lämpötila eroavat toisistaan selkeästi jonka vuoksi kesäiset keskipäivälämpötilat ovat 25-30 välissä, yöllisten keskilämpötilojen jäädessä 10-15 asteen välille (esim. Turussa vastaavat keskiarvot ovat 15-20 ja 10-15). Samasta syystä New Hampshiressa on Suomea selkeämmät neljä vuodenaikaa, n. 2kk pidempi kasvuaika (eli hyvä ilma); eikä loska ole ongelma (kun yö- ja päivälämpötilat vaihtelevat riittävästi vetinen lumi ehtii sulaa ja valua viemäreihin, eikä siten jää vellomaan kuukausiksi kaduille).
perjantai 10. lokakuuta 2008
Free State Project viisi vuotta
Tunnisteet
New Hampshire
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
10 kommenttia:
Itse olen vakavasti harkinnut tuonne muuttamista ja olenkin ollut tuossa projektissa mukana jo pitemmän aikaa.
Kävin vasta pohjois-amerikassa. Reissullani kävin tutustumassa lassen opastuksella New hampshireen. NH oli mielestäni hieno osavaltio ja tykkäsin kovasti käydä siellä.
Vaikea esimerkiksi kuvailla sitä tunnetta kun käytiin tutustumassa NH:n parlamenttiin. Me vain käveltiin sinne sisään, kukaan ei kysellyt mitään eikä ollut mitään turvatarkastuksia. Päinvastoin kaikki henkilökunta mitä tuli vastaan oli ystävällisiä ja tervehtivät meitä. Se jotenkin hyvin kuvaa millainen vapaa osavaltio on kysymyksessä. Lasse unohti mainita kirjoituksessaan mielestäni yhden erittäin tärkeän seikan New Hampshiresta. Se on erittäin turvallinen osavaltio asua ! Tämä on asia mitä itse ainakin arvostan todella paljon.
Hyvä kirjoitus Lasse, lisää näitä !
Kee:
Itse olen vakavasti harkinnut tuonne muuttamista ja olenkin ollut tuossa projektissa mukana jo pitemmän aikaa.
Jup, olet tällä hetkellä projektin ns. ainut suomalainen sillä projekti päättyy jokaisen kohdalla sen jälkeen kun henkilö on muuttanut New Hampshireen (jossa poliittinen toiminta vasta alkaa).
Kävin vasta pohjois-amerikassa. Reissullani kävin tutustumassa lassen opastuksella New hampshireen. NH oli mielestäni hieno osavaltio ja tykkäsin kovasti käydä siellä.
Harmi, että visiittisi oli niin lyhyt. Ensi kerralla kun tulet, kannattaisi viipyä New Hampshiressa kokonaisen viikon verran, että ehtisimme käydä läpi kaikki (tärkeimmät) nähtävyydet :).
Lasse unohti mainita kirjoituksessaan mielestäni yhden erittäin tärkeän seikan New Hampshiresta. Se on erittäin turvallinen osavaltio asua ! Tämä on asia mitä itse ainakin arvostan todella paljon.
Tosiaan, unohdin vallan mainita New Hampshiren sijoittumisen indekseissä.
New Hampshrie on...
...Yhdysvaltain turvallisin [PFD-tiedosto] osavaltio.
...Yhdysvaltain toisiksi tervein [PDF-tiedosto] osavaltio.
...Yhdysvaltain lapsiystävällisin osavaltio.
...Yhdysvaltain paras osavaltio elää.
New Hampshiren rikollisuusluvut ovat Suomen rikoslukuja paljon matalammat. Vaikka Yhdysvallat tunnetaankin korkean rikollisuuden maana, tämä rikollisuus koskee pääsääntöisesti ainoastaan murhia, ei muuta rikollisuutta. Murhien määrä on NH:ssa erittäin pieni (niin ikään Suomea pienempi).
Mielenkiintoinen kirjoitus.
FSP on hieno projekti. Olen ollut sen rekisteröitynyt ystävä lähes kolme vuotta.
Jos ei halua turhautua normaalissa viisumimenettelyssä, niin aina voi yrittää http://www.dvlottery.state.gov/ -arvontaa. Tosin olen yrittänyt sitä tuloksetta kymmenen kertaa, joten alkaa sekin pikkuhiljaa turhauttaa.
Vaikka New Hampshiren ilmasto muistuttaa kotoista, niin kaamoksesta ei ole tietoakaan. Sijaitseehan esim Manchester samalla leveyspiirillä kuin Monaco. Eteläisessä NH:ssa päivän pituus on keskitalvellakin > 9 h, kun Helsingissä se on vain 6 h.
Pimeys on useimmille pahempi asia kuin kylmyys, joten NH on tässäkin suhteessa ylivertainen.
Kumitonttu:
Mielenkiintoinen kirjoitus.
Kiitos, kiitos :).
Babbit:
FSP on hieno projekti. Olen ollut sen rekisteröitynyt ystävä lähes kolme vuotta.
Ahaa, en tiennytkään, että FSP:n ystäväksi voi myös rekisteröityä, mikäli asuu NH:n ulkopuolella. Luulin aiemmin, että kaikki FSP:n ystävät asuivat NH:ssa (NH:ssa asuvat voivat vain rekisteröityä FSP:n ystäviksi, elleivät he rekisteröityneet ennen äänestystä 2003). Täten oma laskuni 1600 aktiivista on ylimitoitettu ja todellisuudessa luku on lähempänä 1100 (todella monet NH:ssa asuvat ovat myös rekisteröityneet ystäviksi). En tosin ymmärrä, mikset rekisteröitynyt saman tien suoraan? Ehtonahan on vain NH:hon muutto 2-5 vuoden sisällä siitä kun projektiin saadaan 20 000 jäsentä. Laskin joskus, että tuo 20 000 jäsentä saadaan kasaan suunnilleen vuonna 2025, jolloin osa aiemmista jäsenistä on jo ehtinyt kuolla ja täten aikaa on vaikka miten paljon. Varsinkin jos yrittää aktiivisesti hakea viisumia edes kerran lotteryllä/vuosi niin luulisi sen joskus saavan (ellei muuten, niin sitten Kanadaan ja NAFTA:n kautta sisään).
Jos ei halua turhautua normaalissa viisumimenettelyssä, niin aina voi yrittää http://www.dvlottery.state.gov/ -arvontaa. Tosin olen yrittänyt sitä tuloksetta kymmenen kertaa, joten alkaa sekin pikkuhiljaa turhauttaa.
Valitettavasti DV lotteryn voittaja joutuu käymään läpi sen saman viisumikäsittelyn mitä minäkin, DV lotteryllähän ei saa suoraan viisumia käteen vaan saa luvan viisuminkäsittelyn aloittamiseen (joka tietysti käytännössä tarkoittaa myös hyväksymistä).
En tosin ymmärrä miten on mahdollista, ettet ole saanut viisumia kymmenen yrittämisen jälkeen? Muistan joskus lukeneeni jostain, että kun Suomesta DV viisumien hakijamäärä suhteutetaan Suomeen jaettavien DV viisumien määrän kanssa, päästään tilanteeseen jossa voittotodennäköisyys on n. 1/3. Jos olen väärässä (ja sinulla on jotain tarkempaa statistiikkaa) ilmoita siitä toki minullekin :). Tämän vuoksi mieleeni nousee väkisin kysymys, oletko aivan varma, että olet täyttänyt hakemuksen (mukaan lukien hakemuksen tiukat valokuvaehdot) oikein? Jos joku pieni asia on päässyt unohtumaan, DV hakemushan hylätään automaattisesti. Kuten aiemmin sanoin, viisuminhakuprosessi on lähes toivottoman pilkuntarkkaa hommaa...
Vaikka New Hampshiren ilmasto muistuttaa kotoista, niin kaamoksesta ei ole tietoakaan. Sijaitseehan esim Manchester samalla leveyspiirillä kuin Monaco. Eteläisessä NH:ssa päivän pituus on keskitalvellakin > 9 h, kun Helsingissä se on vain 6 h.
Tuo on myös totta ja vastaavasti kesäkuussa NH:n päivät ovat maksimissaan 16h pitkiä kun Turussa/Helsingissä päivien pituus venyy lähes 20h asti. Minua tosin kaamos ei ole koskaan häirinnyt, olen päinvastoin pitänyt siitä, että ulkonakin on aina pimeää. Suurin harmi mielestäni oli nimenomaan Suomen ikuinen loskakeli (joka, jälleen kerran mainitakseni, puuttuu käytännössä kokonaan NH:sta). Niille jotka ovat kiinnostuneita tänne muutosta (mutta huolehtivat säästä) suosittelen täällä käymistä maalis-huhtikuussa ja uudelleen loka-marraskuussa jotka mielestäni ovat ne kaksi ratkaisevinta aikaa vuodesta jolloin Suomessa on kurja ilma mutta NH:ssa ei ole.
(ellei muuten, niin sitten Kanadaan ja NAFTA:n kautta sisään).
Kertoisitko enemmän tästä?
Mikko Sandt:
Kertoisitko enemmän tästä?
Tämä nyt menee ihan mutulla, kun en ole asiaan tarkemmin perehtynyt (vielä). Yhdysvaltalainen lainsäädäntö luokittelee Yhdysvalloissa olevat ihmiset luokkiin "US citizen", "US person", "legal ailien" ("legal ailien" jaetaan vielä luokkiin "resident alien" ja "non-resident alien") ja "illegal ailien". Tässä "US person" tarkoittaa kaikkia kansalaisia (eli "US citizen") ja kaikkia niitä joilla on pysyvä maassaolo-oikeus (eli green cardi). "Legal alien" puolestaan kattaa kaikki Yhdysvalloissa luvallisesti oleskelevat ei-kansalaiset, eli ts. olen itse sekä "US person" että "legal ailien" kun taas vaimoni on sekä "US person" että "US citizen". Samankaltainen järjestelmä on käytössä myös Kanadassa (mutten tunne kanadalaista termistöä tarkemmin). NAFTA:n alla on joku erikoissäädäntö, jonka mukaan "Canadian person" tjsp. olevat tyypit saavat asua ja työskennellä vapaasti Yhdysvalloissa mutta heistä ei voi sitä kautta tulla koskaan "US personeita" vaan he ovat jonkin sortin "resident alieneita" (kuten myös minä olen) ja toisin kuin Yhdysvalloissa tilapäisesti asuvat (jotka ovat "non-resident alieneita"). Eli käytännössä, Kanadassa jonkin sortin kanadalaisen green cardi-vastineen saanut voi hakea töitä Yhdysvalloista sekä muuttaa sinne pysyvästi ilman ongelmia, muttei voi saada koskaan oikeutta äänestää (ellei sitten mene naimisiin jonkun Yhdysvaltalaisen kanssa tai vast.). Kanadaan on käsittääkseni helpompi muuttaa noin suoraan, joten sitä kautta voi tulla asumaan Yhdysvaltoihin. Valitettavasti en ole enää varma, voiko noin tehdä pelkällä Kanadan green cardin-vastineella, mutta ainakin Kanadan kansalaiset voivat tehdä yhä niin (ja Kanadan kansalaisuus vaati muistaakseni viiden vuoden asumisen sekä sujuvan englannin- ja/tai ranskantaidon) - FSP:ssä on ainakin yksi ex-kanadalainen, joka myöhemmin hankki vaimon kautta kansalaisuuden, joka oli työskennellyt USA:ssa vuosikymmenet NAFTA:n alla. Tästä syystä mm. NH on täynnä Qubecistä tulleita veropakolaisia jonka vuoksi NH:n kakkoskieli on ranska, eikä espanja joka on kakkoskieli kaikkialla muualla (paitsi Louisianassa jossa kakkoskieli on ranska ja Pohjois-Dakotassa jossa kakkoskieli on saksa). Joka tapauksessa, noin siis teoriassa, mutten ole täysin varma miten käytäntö toimii.
Lasse: "Valitettavasti DV lotteryn voittaja joutuu käymään läpi sen saman viisumikäsittelyn mitä minäkin,"
Tuota en tiennytkään. Luulin sen olevan huomattavasti helpompi tapa. Pahus - turhaudun byrokratiaan alle 2 sekunnissa, joten jos tämä prosessi kestää vuoden, niin sitä diapamimäärää ei ole vielä valmistettukaan, jolla siitä selviän;-)
Lasse: "En tosin ymmärrä, mikset rekisteröitynyt saman tien suoraan?..."
Niin, olisihan sen voinut tehdä, mutta ei se ole myöhäistä vieläkään. Uskon, että jäsenmäärän kasvuvauhti tulee kiihtymään. FTL & co tekevät hyvää työtä sen eteen. Vaikutus näkyy jo nyt. Mitä nopeammin tieto saadaan leviämään, sitä nopeammin päästään tavoitteeseen. Alle promille potentiaalisista jäsenistä tietää FSP:n olemassaolosta, joten työsarkaa riittää.
Lasse: "Muistan joskus lukeneeni jostain, että kun Suomesta DV viisumien hakijamäärä suhteutetaan Suomeen jaettavien DV viisumien määrän kanssa, päästään tilanteeseen jossa voittotodennäköisyys on n. 1/3."
Sitä ei voi suhteuttaa noin. Suomen hakijamäärällä ei ole merkitystä, koska Visumeita ei myönnetä maittain, vaan maantieteellisin aluein. Minä siis kilpailen kaikkien eurooppalaisten hakijoiden kanssa eurooppaan, aikaisempien viisumimäärien perusteella, jaetusta 27915 visumioptiosta.
"The visas are distributed among six geographic regions, with a greater number of visas going to regions with lower rates of immigration, and with no visas going to nationals of countries sending more than 50,000 immigrants to the U.S. over the period of the past five years. Within each region, no single country may receive more than seven percent of the available Diversity Visas in any one year."
"Applicants registered for the DV-2009 program were selected at random from over 9.1 million qualified entries"
"Approximately 99,600 applicants have been registered and notified and may now make an application for an immigrant visa."
Näin ne jakautuivat 2009:
AFRICA 53439
ASIA 14002
EUROPE 27915 (FINLAND 72)
NORTH AMERICA 12
OCEANIA 1801
SOUTH AMERICA,
CENTRAL AMERICA,
AND THE CARIBBEAN 1893
Yht. 99062
Kutsun tuohon 99062 kuuluvia viisumioptioiksi, koska puolet niistä tulee karsiutumaan eri syiden takia.
En löytänyt hakijoiden määrää per maantieteellinen alue, mutta jos tehdään sellainen karkea oletus, että eurooppalaisten hakijoiden määrän on samassa suhteessa kaikkien hakemusten määrästä (9.1 milj) kuin alueelle jaettujen viisumioptioiden määrä (27915) on kokonaismäärästä (99062), niin euroopalaisten osuus on n. 2.6 milj. Koska eurooppaan myönnettiin 27915 viisumioptiota, niin onnistumistodennäköisyydeksi tulee 1/93.
Lainauksessa mainittua seitsemän prosentin sääntöä ei ole noudatettu (ei ainakaan vielä näissä 99062 viisumioptiossa). Ukraine 19,7 %, uzbekistan 11,7 %, Albania 10,4 %, Turkey 8,4% ja Saksa 7,1%.
Babbit:
Tuota en tiennytkään. Luulin sen olevan huomattavasti helpompi tapa. Pahus - turhaudun byrokratiaan alle 2 sekunnissa, joten jos tämä prosessi kestää vuoden, niin sitä diapamimäärää ei ole vielä valmistettukaan, jolla siitä selviän;-)
Tuo kävi itselläkin monesti mielessä. Tosin mikäli DVL:ssä voittaa, mahdollisuus viisumin saamiseen on käytännössä ainakin 99,9 %, ellei ole tehnyt jotain käsittämättömiä tyhmyyksiä nuorempana (tyyliin murhaa). Puolisoviisumin anomisessa todennäköisyys on myös erittäin suuri (ainakin 95 %), mutta siinä on silti enemmän mahdollisuuksia epäonnistua matkan varrella, kuten mm. noissa viisumipostauksissa selitin (pitäisi joskus ottaa itseään niskasta kiinni ja kirjoittaa se viimeinenkin osa).
Niin, olisihan sen voinut tehdä, mutta ei se ole myöhäistä vieläkään. Uskon, että jäsenmäärän kasvuvauhti tulee kiihtymään. FTL & co tekevät hyvää työtä sen eteen. Vaikutus näkyy jo nyt. Mitä nopeammin tieto saadaan leviämään, sitä nopeammin päästään tavoitteeseen. Alle promille potentiaalisista jäsenistä tietää FSP:n olemassaolosta, joten työsarkaa riittää.
Muille lukijoille tiedoksi, FTL eli Free Talk Live on suosittu liberaali radio-ohjelma.
Joka tapauksessa, varsinkin Ron Paulin ympärillä pyörinyt liike toi massoittain uusia kasvoja FSP:hen. Tätä vyöryä ennen projektin toteutumisen aikataulu näytti vielä toivottomammalta. Laskin joskus aiemmin, että projekti saadaan täyteen vasta 2040. Tähän verrattuna 2025 on toki jo paljon valoisampi, mutta olisi mukavaa saada vuosi tippumaan alaspäin vielä ainakin vuoden 2015 tienoille. Tosin Ron Paulin Campaign for Libertyn tarkoitus on luoda eräänlaisia FSP:tä jokaiseen osavaltioon, jotka mm. analysoisivat osavaltion lainsäädäntöä, lobbaisivat osavaltioiden kansanedustajia, kampanjoisivat, protestoisivat jne. eli juuri sitä samaa mitä täällä tehdään jatkuvasti (allekirjoittanut on mm. kampanjoinut keskimäärin kolme tuntia per päivä viimeisen kahden viikon ajan).
Sitä ei voi suhteuttaa noin. Suomen hakijamäärällä ei ole merkitystä, koska Visumeita ei myönnetä maittain, vaan maantieteellisin aluein. Minä siis kilpailen kaikkien eurooppalaisten hakijoiden kanssa eurooppaan, aikaisempien viisumimäärien perusteella, jaetusta 27915 visumioptiosta. [...] Koska eurooppaan myönnettiin 27915 viisumioptiota, niin onnistumistodennäköisyydeksi tulee 1/93.
Ahaa, luulin että DV viisumit jaetaan maittain. Muistan joskus lueskelleeni viisumistatistiikkaa ja sain selville, että Suomesta myönnetään yllättävän vähän viisumeita (ihan kaiken sorttisia sellaisia) Yhdysvaltoihin verrattuna muihin Euroopan maihin. Voi olla, että tästä päättelin mahdollisuuden 1/3, mutten ole varma. Mielestäni joku kertoi siitä minulle, mutten muista kuka... Joka tapauksessa, todennäköisyys ei ole lainkaan niin hyvä mitä alun perin oletin. Tosin Kanadan kautta voi aina yrittää :).
Lähetä kommentti