Teoriassa viisuminhakuprosessi ei ole kovinkaan monimutkainen. Mutta kun yhtälöön lisätään muutama arvailumomentti (joita myös yllathuksiksi kutsutaan), nostaa se turhautumisen ja stressitason ihan uusiin ulottuvuuksiin. Alla oleva lista sisältää kaikki tyypillisimmät kommellukset, suunnilleen ilmenemisjärjestyksestä, prosessin alusta prosessin loppuun.
- Kaikista USCIS:ille tai NVC:lle lähetetyistä dokumenteista on otettava kaksi kopiota. Kopioiden otto on välttämätöntä koska USCIS:ssä tai NVC:ssä oleva paperinippusi saattaa koska tahansa joutua vaikeuksiin, jolloin kopioita tarvitaan mm. lakiasioissa. Jos prosessiin kului ennen vähintään 42 sivua, nyt tarvittavan paperin määrä paisuu 126:n sivuun. Valitettavasti unohdin itse ottaa kopion yhdestä paperista eli IV paketista joka tietysti jäi NVC:n jumiin ja venytti prosessia kolmella ylimääräisellä viikolla.
- USCIS ja NVC voivat kumpikin antaa viisuminanojalle RFE:itä (Request For Evidence). RFE:t viivästyttävät viisumianomusta noin kuukaudella jokainen. USCIS on pilkun tarkka papereiden ja lomakkeiden oikeintäytön suhteen. NVC on "ainoastaan" sanantarkka. Joskus nämä tahot lähettävät tarpeettomia RFE:tä testinä jolloin heille on toimitettava tismalleen sama paketti uudestaan (tähänkin tarvitaan niitä yllämainittuja kopioita). USCIS:n ja NVC:n tarkkuudesta johtuen lomakkeet täytetään kymmeniä kertoja, jotta ne ovat varmasti oikein. Itselläni oli parhaimmillaan viisi eri versiota sekä I-130 että DS-230 lomakkeesta ja jokaisesta versiosta tietysti kaksi kopiota...
- USCIS käy läpi I-130 paketit satunnaisessa järjestyksessä. Keskivertoaika on noin 3-4 kuukautta, mutta paketti saatetaan hyväksyä jo samana päivänä sen vastaanotosta tai sitten siinä voi kestää peräti kaksi vuotta. Prosessin sattumanvaraisuus tekee keskipitkästä suunnittelusta lähes mahdotonta.
- USCIS sisältää turvatarkastusvaiheen jonne voi jäädä jumiin jopa kolmeksi vuodeksi. USCIS ei kerro mitä turvatarkastus pitää sisällään, miksi sinne jää jumiin tai milloin sieltä pääsee pois. Onneksi turvatarkastus koskee lähinnä Lähi-idästä tai Afrikasta tulleita viisumianomuksia.
- USCIS, NVC ja konsulaatti ovat kaikki kyvyttömiä vastaamaan kysymyksiin. USCIS vastaa yleensä väärin, NVC ei yksinkertaisesti tiedä tai ymmärrä, ja konsulaattia on mahdoton tavoittaa viisumiasioissa. Ongelmatilanteissa on pakko kääntyä internetin tai lakimiesten puoleen.
- Konsulaatti voi palauttaa viisumianomuksen NVC:n uudelleenkäsiteltäväksi tai hyväksyä viisumianomuksesi samalla siirtäen sen AR:än (Admin Review). AR on käytännössä katsoen valheenpaljastus tai uusittu turvatarkastus. Molemmat saattavat venyä peräti kolme vuotta. Onneksi myös AR:ät koskevat lähinnä Lähi-idästä tai Afrikasta tulleita viisumianomuksia sekä Filippiineiltä tai Itä-Euroopasta tulleita naisia.
- Koko viisumianomusprosessin ajan sinulla on voimassa matkustuskielto Yhdysvaltoihin. Se ei ole sitä de jure (su. lakiin perustuen), mutta se on usein sitä de facto. Matkustin oman viisumianomukseni aikana kerran Yhdysvaltoihin. Otin matkaa varten mukaani työtodistuksen, opiskelutodistuksen, vuokratodistuksen ja kasan muita minut Suomeen sitovia voimassa olevia sopimuksia. Tästä huolimatta minua tentattiin rajalla vähintään vartin. Mikäli et ole yhtä onnekas ja sinua ei päästetäkään maahan, hakuprosessisi NVC:ssä venyy noin kuukaudella, menetät VWP:n (eli viisuminvapausoikeuden) loppuelämäksesi ja lisäksi riski joutua yllämainittuun AR:än kasvaa yli kymmenkertaisesti. Tämän riskin vuoksi vain harvat matkustavat Yhdysvaltoihin viisuminhakuprosessin aikana.
- Osa dokumenteista on elintärkeitä, eikä niitä uusita. Yksi tällainen on vihkitodistus jota Suomen maistraatti ei uusi. Vihkitodistus joutuu käymään sosiaaliturvaviranomaisilla, veroviranomaisilla, USCIS:issä ja konsulaatissa. Näiden välissä se toimitetaan joka kerta postitse kotiin. Riski dokumentin kadottamiseen on ilmeinen. Tämän kaiken jälkeen vihkitodistuksemme oli ryppyinen, osittain repeytynyt ja siinä oli kahvitahroja. Tällaisten todistusten kadottaminen viivästyttää viisuminhakuprosessia tuntuvasti.
- Mikäli sponsorisi (kuten puoliso, sukulainen tai jopa työnantaja) on asunut liian kauan Yhdysvaltojen ulkopuolella hän joutuu ensin muuttamaan Yhdysvaltoihin kuukaudeksi tai vuodeksi viisuminhakuprosessin aloittamiseksi domicilen vuoksi (eli asuinpaikkakunnan ja sitä kautta myös lainvoimassaolon varmistamisen vuoksi).
- Mikäli puolisosi on Yhdysvalloissa kannattaa myös muistaa, ettei viisuminhakupapereita voi samaan aikaan lähettää sekä EU:n että Yhdysvaltojen suuntaan, sillä virastot kaipaavat usein alkuperäisiä dokumentteja joita joissain tapauksissa - vihkitodistus - on vain yksi.
- Viisumiprosessia ennen - tai varsinkaan sen aikana - ei kannata kritisoida huumeiden tai terrorismin vastaista sotaa taikka Yhdysvaltain muuta ulkopolitiikkaa. Tällaisesta kritiikistä voi joutua FBI:n/DHS:n maahantulonesto- tai lentokieltolistalle, mitkä ovat varmimpia tapoja AR:än saamiseen konsulaatissa. Tässä AR:n selvityksessä voi mennä, kuten sanottu, kolme vuotta.
- Laittomien huumausaineiden käyttöön ja myyntiin suhtaudutaan erittäin ankarasti. Laittoman huumausaineen myynti vastaa vakavuusasteeltaan jotain murhan ja tapon välissä, laittoman huumausaineen käyttö vastaan puolestaan raiskausta tai aseellista ryöstöä. Laittoman huumausaineen myynti/käyttö ei ole suoranainen este viisumin saantiin mutta huumausainetuomiosta joutuu yleensä 3-10 vuoden karanteeniin jolloin maahantulo ja maahanmuutto ovat kiellettyjä. Viisuminhakuprosessin lopussa oleva lääkärintarkastus testaa satunnaiselta otannalta huumausaineiden esiintymistä veressä (tämän veritestin vuoksi kannattaa pitää myös väh. kaksi alkoholitonta päivää varsinkin jos suvussa esiintyy alkoholismia tai sinut on aiemmin tuomittu ruori- tai rattijuopumuksesta). Jos olet syyllistynyt johonkin huumausainerikokseen, muttet ole jäänyt siitä kiinni, suosittelen tämän toiminnan lopettamista hyvissä ajoin ennen viisuminhakuprosessin aloittamista. Haastattelun yhteydessä sinun on vannottava, ettet ole syyllistynyt huumausainerikokseen. Vaikken itse kannata lakien ehdontahtoista rikkomista, jokainen huumausainerikokseen syyllistynyt voi itse harkita kannattaako ennemmin valehdella pienellä kiinnijäämisriskillä vai joutua takuuvarmaan karanteeniin...
- Viisuminsaanti on varmaa vasta kun sellainen on kädessä. Huonolla tuurilla monien vuosien odottelu on osoittautunut täysin turhaksi. Viisumianomuksen epäämisen jälkeen prosessin voi toki aina aloittaa uudestaan.
lauantai 13. syyskuuta 2008
Viisuminhakuprosessin mutkia (viisumeista osa 3/4)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Oon harkinnut mahdollisuutta töiden hakemiseen jenkeistä, mutta näitten viisumitekstien lukemisen jälkeen on kyllä motivaatio edes yrittää laskenut aika voimakkaasti.
Näiden postausten tarkoituksena ei tietenkään ole heikentää kenenkään intoa viisuminhakuun (lähinnä päinvastoin). Kun itse aloitin prosessin 2007 elokuussa, homma tuntui mahdottomalta. Se tuntui niin ikään mahdottomalta 2008 helmikuussa ja 2008 kesäkuussa. Sitä oli kuitenkin pakko yrittää. Näin jälkikäteen homma tuntuu vähemmän mahdottomalta mutta silti vaikealta. Minua ainakin auttoi tieto siitä mitä on edessäpäin - niin lohduttomalta kuin se usein kuulostaa.
Lähetä kommentti