eroakirkosta.fi

maanantai 22. syyskuuta 2008

Uusi kirja: Ron Paul - A Life of Ideas

Viikko sitten postiluukustani tipahti kirja nimeltään Ron Paul - A Life of Ideas. Kuten tarkkaavaisimmat lukijat ovat jo huomanneet, kyseessä ei ole tavallinen kirja-arvostelu. Kirjan on nimittäin allekirjoittaneen ja kahdenkymmenen muun käsialaa. Joukosta löytyy mm. Christopher Horner jonka kirja The Politically Incorrect Guide to Global Warming päätyi New York Timesin bestsellerlistalle.

Kirjalla on kaksi päämäärää: se toimii Ron Paulin elämänkertana ja se esittelee Paulin ratkaisut kuhunkin poliittiseen kysymykseen. Näiden kysymysten joukosta löytyy mm. asevelvollisuus, ulkopolitiikka, koulutuspolitiikka, terveydenhuollon säätely, rahajärjestelmä jne. Itse kirjoitin kirjaan yhden kappaleen maahanmuutosta jossa kritisoin (maahanmuuttajana) Yhdysvaltojen suht. avointa maahanmuuttopolitiikkaa (tällä tarkoitan lähinnä meksikolaisten maahantulotulvaa, en tätä blogia lukevien pyrkimystä muuttaa Yhdysvaltoihin). Perustelin myös miksi Paul on tätä mieltä ja millainen debatti maahanmuutosta on käyty.

Niiltä varten jotka harkitsevat kirjailijan uraa, mainitsen lyhyesti miten sain tämän työpaikan ja millaista oli työskennellä kustantajan kanssa. Vaikken ole koskaan pitänyt itseäni hyvänä kirjoittajana, aloitin kirjoittamisen fi-libiin vuoden 2005 alussa muiden kehotuksista. Tämän jälkeen kirjoitin artikkeleita Vapaasanaan ja ruotsinkieliseen Captukseen. Pari vuotta myöhemmin (2007) minua kehotettiin kirjoittamaan Vapaa Ajattelijaan sekä Lewrockwellin, molemmilla kerroilla tilastotieteestä. Ensimmäinen Lewrockwell artikkelini poiki melkoisen vastausryöpyn jossa minulta pyydettiin, poliittisten analyysien lisäksi, lisää tekstejä Lewrockwelliin sekä artikkelia muutamaan ruotsinkieliseen lehteen. Näiden tekstien ansiosta Variant Press niminen kustannusyhtiö kutsui minut mukaan kirjaprojektiin. Vastaavanlaisia projekteja on suht. paljon ja niihin mukaan pääsemisen edellytyksenä näyttää olevan ainoastaan suhteellisen järkevän tekstin tuottaminen suhteellisen oikeaoppisella kielenkäytöllä. Jos siis haluat kirjailijaksi, suosittelen, että aloitat verkkolehtiin kirjoittamisen tai kirjojen kääntämisen.

Kustantajan kanssa työskentely oli erittäin vaativaa. Kappaleeni hyväksyttiin lopullisesti vasta kuudennen version jälkeen. Editointiehdotukset vaihtelivat sananvalinnasta ja tyylistä aina asiasisältöön ja jäsennykseen asti. Kuten gradun teko, kirjankin kirjoittaminen on pitkä prosessi joka tuntuu olevan puolessa välissä vasta korjaamisvaiheen alkaessa. Tosin gradusta poiketen, kirjalla on olemassa teoreettinen mahdollisuus lukijakunnan löytämiseen. Tämän riskin vuoksi kirjan editointi oli melko tarkkaa. Prosessin aikana minua alkoi jopa askarruttaa miten kirjoista ylipäätään saadaan julkaisukelvollisia.

Joka tapauksessa olen tyytyväinen lopputulokseen. Kirjan kansi on kaunis omassa maltillisuudessaan, fontti on helppolukuinen mutta ennen kaikkea kustantaja on nähnyt suuren vaivan monimutkaisten käsitteiden ja sanavalinnoiden yksinkertaistamisessa (ylimääräiset ranskan ja latinan lainasanat on poistettu). Tästä syystä kirja sopii hyvin myös sellaisille, joiden englanninkielentaito ei ole paras mahdollinen. Vaikken ole vielä ehtinyt lukemaan koko kirjaa, sen tähänastinen sisältö näyttää lupaavalta. Kirjan voi tilata suoraan Variant Pressiltä tai vaihtoehtoisesti Amazonista. 253 sivua.

11 kommenttia:

Sam kirjoitti...

Onnittelut kirjan tekoprosessiin osallistumisesta!

Kyselisin, että riittääkö aikasi Liberalismiwikiin osallistumiseen? Olet blogissasi käsitellyt liberalismin kannalta paljon oleellisia ydinasioita.

Ongelmana on vain tiedon sirpaleisuus - olisi käytännöllistä, jos kaikki oleellinen tieto kerättäisiin Liberalismi-Wikiin, josta tulee lähes samankaltainen kuin Alexandrian kirjastosta.

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Sam:
Kyselisin, että riittääkö aikasi Liberalismiwikiin osallistumiseen? Olet blogissasi käsitellyt liberalismin kannalta paljon oleellisia ydinasioita. [...] Ongelmana on vain tiedon sirpaleisuus - olisi käytännöllistä, jos kaikki oleellinen tieto kerättäisiin Liberalismi-Wikiin, josta tulee lähes samankaltainen kuin Alexandrian kirjastosta.

Kyllä minulla on jonkin verran aikaa ja olen hieman liberalismiwikiä editoinutkin. Kaikki nimimerkillä 'Stabu' tehdyt muutokset ovat aikaansaannoksiani, ks. täältä.

Valitettavasti olen aika huono wikin kirjoittaja. En osaa vieläkään käyttää wikiplatformia, minulla on lukihäiriö ja olen suomenruotsalainen joten tekstini on usein virheellistä ja kaipaa korjailuja.

Asetin hetki sitten tavoitteeksi, että jaksaisin muokata wikiä parin lauseen verran päivässä. Toistaiseksi en ole onnistunut tässä kovinkaan hyvin...

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Voisin vielä lisätä, että tästä blogista voi vapaasti copy pastettaa infoa suoraan liberalismiwikiin. Sitä voi sitten tarpeen vuoksi muokata. Kirjoitin esim. kolme osaisin artikkelin talouslaskun ongelmasta mikä vastasi moniin sellaisiin kysymyksiin johon mm. libertarismi FAQ:n teksti ei vastannut.

Syy miksi tieto tässä blogissa on sirpaleista, johtuu siitä, että kukaan ei jaksa lukea 20-30 sivun pituisia blogipostauksia. Tähtään max. puolentoista sivun kirjoituksiin jotka käsittelevät yhtä asiaa kerrallaan. Itse en yleensä jaksa lukea tätä pidempiä blogitekstejä.

Kumitonttu kirjoitti...

Huomenta, voitko hiukan selittää, miksi ns. roskapankkilaki ei mennyt läpi kongressissa?

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Kumitonttu:
Huomenta, voitko hiukan selittää, miksi ns. roskapankkilaki ei mennyt läpi kongressissa?

Pidän tuon lakialoitteen kaatumista pienenä ihmeenä jos totta puhutaan. Tosin olin silti sen kaatumisesta onnellinen sillä nyt rahanpumppaus markkinoille loppui jolloin markkinat voivat vihdoin suorittaa kauan kaivatun korjausliikkeen. Rahanpumppauksen loppuminen vähentää myös ilmassa leijuvaa hyperinflaation riskiä. Tästä huolimatta olen aivan varma siitä, että vastaavaa temppua yritetään 2-3 kertaa ennen kuin lakialoitteesta luovutaan. Keskeisin syy tämän lain kaatumiseen oli kansan valtava vastustus. Joidenkin tilastojen mukaan 83 % vastusti lakialoitetta, 7 % kannatti ja 10 % oli EOS. Monet kongressiedustajat olivat saaneet satoja puheluita ja e-maileja joissa ihmiset sanoivat kampanjoivansa heitä vastaan seuraavissa vaaleissa, mikäli he äänestäisivät tämän lakialoitteen puolesta. Politiikkoja kohtaama kansanpaine oli niin kova, että monet äänestivät puoluettaan vastaan (lakihan oli sekä demokraattien että republikaanien kannattama). Äänestäminen oli silminnäkijöiden mukaan aika koominen prosessi. Kun lakialoitteen huomattiin kaatuvan, pidettiin äänestyskanavaa auki yli 2 tuntia jonka aikana monet, lakia kannattavat, edustajat kiersivät ympäri ja yrittivät saada 15 tarvittavaa lisä-ääntä lakialoitteelle. Myös monet lakia vastaan äänestäneet kannattivat lain läpäisyä mutta äänestivät sitä vastaan syksyisiä vaaleja ajatellen. Tämän vuoksi Yhdysvaltain parlamentissa oli lain kaatumisen jälkeen hiiren hiljaista ja osakemarkkinat syöksyivät lähes 10 %.

Kumitonttu kirjoitti...

Lasse, miksi kansa vastusti lakia niin voimakkaasti, kun Suomessa 90-luvulla vastaava ei saanut palkansaajien taholta juuri mitään vastustusta? Mistä se mielestäsi kertoo?

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Kumitonttu:
Lasse, miksi kansa vastusti lakia niin voimakkaasti, kun Suomessa 90-luvulla vastaava ei saanut palkansaajien taholta juuri mitään vastustusta? Mistä se mielestäsi kertoo?

En valitettavasti osaa vastata kysymykseesi lainkaan. Kyseinen lama vallitsi suomessa vuosien 1990-1993 välissä jolloin olin itse 8-12-vuotias. Vanhempani eivät koskaan olleet työttöminä, eikä heitä koskaan lomautettu joten lama ei sinänsä edes henkilökohtaisesti koskettanut minua. Tuo lama tapahtui kuitenkin vielä kiinteiden talouskurssien aikaan joten taustalla olevat voimat olivat taloussyklien lisäksi markan yliarvostus ja Neuvostoliiton romahdus (joka oli ylläpitänyt tekohengityksellä Suomen muuten heikkoa vientisektoria).

Tarkennettuna, en ensinnäkään tiedä millaisia lainsäädännöllisiä eleitä 1990-luvun alussa esitettiin. En tiedä oliko kyse "Bailouteista" vain jostain muusta. Kaksi asiaa mitkä luultavasti vaikuttivat siihen, että palkansaajat suostuivat lähes mitä tahansa olivat 1) Suomessa vastakumottu sensuuri (neuvostokriittisen sensuurin katoaminen ei ollut ehtinyt vielä muokata ihmisten mielipiteitä riittävästi) ja 2) internetin olemassaolon puute. Kuulemma aika iso osa tuon Yhdysvaltalaisen lain kaatumisesta menee ihan suoraan internetin piikkiin jossa asiasta järjestettiin hyvin monia soitto- ja kirjoituskampanjoita. Tätä paremmin en valitettavasti osaa vastata, pahoittelen.

Tosin tuosta tulikin mieleen, milloin aloita/jatkat blogaamista? Huomasin että vanha blogisi oli poistettu ja tuo uusi johon pari kuukautta takaperin linkitin, on ollut jo pitkään inaktiivinen?

MSandt kirjoitti...

palkansaajat suostuivat lähes mitä tahansa

Paitsi palkkojen laskuun. Ay-liikkeethän tyrmäsivät Sorsan ja Ahon ehdotukset palkkojen sopeuttamisesta.

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Mikko Sandt:
Paitsi palkkojen laskuun. Ay-liikkeethän tyrmäsivät Sorsan ja Ahon ehdotukset palkkojen sopeuttamisesta.

Muistan hämärästi, että joku tuollainen aloite meni kuitenkin läpi. Monet Ay-liikkeen osat hyväksyivät sen jo mutta ehdotus lopulta kaatui (muistaakseni) ahtaajiin jotka kuppasivat ehdotuksen hyväksymistä kunnes markka oli pakko devalvoida ja siten koko homma kaatui. Joka tapauksessa kyseisen ehdotuksen läpimeno olisi ollut yhdentekevää kriisin kannalta sillä tuollaisilla kikkailuilla ei voida pelastaa taloutta joka on jo ajettu kuplaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Joo eihän tuolla Sorsan-Ahon paperilla mitään mahdollisuutta olis ollu pelastaa taloutta, kun valuutta oli sen 40% yliarvostettu.

Lähetin sulle Lasse hotmailiin meiliä, tsekkaa sieltä.

MSandt kirjoitti...

Juu, ei se taloutta olisi pelastanut, mutta työttömyys ei ikinä olisi pysynyt niin korkeana niin pitkään.