eroakirkosta.fi

keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

Kirja-arvostelu: What Has Government Done to Our Money

Murray Rothbardin What Has Government Done to Our Money - The Case for a 100 Percent Gold Dollar on lyhyt ja ytimekäs johdatus rahateoriaan ja sitä ympäröivään politiikkaan. Kirja koostuu oikeastaan kahdesta erillisestä teoksesta jotka täydentävät toisiaan. Ensimmäinen näistä teoksista perustelee miksi raha tuotteena on tarpeellinen, miten valtio manipuloi rahan arvoa, sekä historiallisen kuvauksen siitä miten valtio kaappasi rahan itselleen. Toinen teos puolustaa 100 % kultakantaan paluuta, perustellen miksi se on tarpeellista ja miten tähän määränpäähän päästään.

Positiivista kirjassa on se, ettei Rothbard käytä ylimääräisiä sivuja koko taloustieteellisen raamin luomiseen vaan hän pysyttelee rahateorian olennaisemmassa osassa, eli siinä miksi raha on niin tärkeää ja miksei sitä saa jättää valtion hampaisiin. Sen sijaan, että Rothbard vastaisi harvinaisiin, epäolennaisiin tai kaukaa haettuihin vasta-argumentteihin, hän tekee parhaansa vastatakseen vain niihin kysymyksiin joihin tavallinen lukija kiinnittää ensimmäiseksi huomionsa. Vaikka teos onkin taloustieteellinen, se ei ole liian teoreettinen - muttei myöskään liian yksinkertainen, jolloin lukijan mielenkiinto pysyy yllä alusta loppuun saakka.

Kuten kaikissa kirjoissa tässäkin teoksessa on omat huonot puolensa. Yksi häiritsevimmistä seikoista on se, ettei kirjan kahta teosta ole sovitettu hyvin toisiinsa - kirjan ensimmäinen osa elää fiat rahan alla vuotta 2001, toisen osan jäätyessä vuoden 1963 Bretton Woodsiin. Kirjan toinen osa toistaa lisäksi useita kirjan ensimmäisen osan argumenteista. Pidemmässä teoksessa tämä toimisi, mutta lyhyessä maalikoille suunnatussa teoksessa tähän ei ole varaa. Tämä on varsin valitettavaa ottaen huomioon, että ensimmäistä osaa on rankasti editoitu ja päivitetty vuoden 1962 versiosta, mutta toinen osa on jäänyt lähes kokonaan editoimatta. Rothbardin teos on myös varsin Yhdysvaltakeskeinen - perspektiivi joka toimi kaikkialla Neuvostoliiton kaatumiseen saakka ei ole tämän päivän Euroopassa kovin ajankohtainen. Rahateorian perusasioista kiinnostuneille suosittelen lämpimästi tämän kirjan lukemista, vaikka kirjassa ei valitettavasti käydä läpi taloussyklejä lainkaan. 186 sivua. Yleisarvosana: 88 %.

2 kommenttia:

asdf kirjoitti...

Jos kaipaat lukuvinkkejä vaikka kirja-arvosteluja varten, niin hankin vähän aikaa sitten Martin van Creveldin kirjoittaman kirjan The Rise and Decline of the State (löytyy Amazonista).

En ole lukenut vielä kokonaan sitä, mutta opus vaikuttaa aika helmeltä tarjotessaan laajan katsauksen siihen, miten byrokraattiset kansallisvaltiot aina antiikin ajan vastineistaan kehittyivät nykymuotoonsa. Kirjoittaja ei ole varsinaisesti libertaari, mutta suhtautuu kyllä terveen skeptisesti julkisen vallan aiheuttamiin ongelmiin.

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Otan tietenkin mielelläni vastaan lukuvinkkejä :). Tuo kyseinen kirja tosin löytyy jo wishlistiltä. Tilaan kirjoja noin kerran kahdessa kuussa noin 100-200$ edestä, joten en usko että tuo kirja tulee elokuun tilaukseeni, mutta lokakuun tilaukseen se saattaa jo mahtua.

Keskeinen ongelmani kirja-arvostelujen suhteen on lähinnä ajanpuute. Ensinäkin en ehdi lukea kaikkia kirjoja joita haluaisin lukea ja toiseksi en ehdi/jaksa kirjoittaa niistä kaikista arvosteluja. Olen viime viikkoina lukenut kolme kirjaa joita en ole ehtinyt arvostella, tämän lisäksi voisin pidentää ne noin 30 kirja-arvostelua jotka arvostelin muualla, sekä kirjoittaa kirja-arvosteluja tätä ennen lukemistani kirjoista. Omasta mielestäni omat kirja-arvosteluni ovat valitettavasti heikentyneet viimeaikoina, sillä olen jämähtänyt tiettyyn arvostelumuottiin josta en osaa irrottautua, ellen pidennän arvosteluja essee tyyppisiin arvosteluihin jotka taas ovat aivan liian pitkiä blogiin. Jos jollain löytyy ideoita tältä saralta, niitäkin otetaan mielellään vastaan :).