eroakirkosta.fi

torstai 11. kesäkuuta 2009

Lyhyesti eurovaalien tuloksesta ja eduskuntavaaleista 2011

Eurovaaliprosessin seuranta on turhauttava varsinkin kun tietää, ettei europarlamentilla ole käytännössä katsoen mitään valtaa (ei edes parlamenteille tyypillistä lainsäädäntövaltaa) Euroopan komissioon tai Euroopan neuvostoon verrattuna. Euroopan komission varapuheenjohtaja Margot Wallström ilmaisi asian ehkä parhaiten noin vuosi sitten raivontunteita herättävässä videoleikkeessä:



Yllättävintä eurovaalituloksessa oli erityisesti Vasemmistoliiton totaalinen romahtaminen. Syitä romahdukseen voidaan tietysti etsiä aina Korhosesta Soiniin, mutta itse nostaisin kärkeen jo pitkään jatkuneen, sanoisinko, lievän imago- ja kommunikointiongelman:



Vaikka Eurovaaleilla ei ole mitään käytännön merkitystä EU:ssa tehtävään politiikkaan, eurovaalit toimivat jotenkuten seuraavan vaalin suunnannäyttäjänä. Väitän, että eduskuntavaalit 2011 tulevat ratkaisemaan Suomen puoluekartan ulkonäön ja kehityssuunnan seuraavan parin vuosikymmenen ajaksi, nimittäin Suomessa käytetty D'Hondtin menetelmä tuppaa ajautumaan tasapainotilaan jossa on kolme suurta puoluetta, kaksi keskisuurta puoluetta ja 3-4 pienpuoluetta. Tällä hetkellä suomen puoluekartalla on kolme selkeää laskijaa (Vasemmistoliitto, SDP ja Keskusta) ja kolme selkeää nousijaa (Perussuomalaiset, Kokoomus ja Vihreät). Tulevaisuudessa Suomen kolmeksi suureksi puolueeksi nousevat Kokoomus, Keskusta ja Vihreät, keskisuuret puolueet ovat SDP ja Perussuomalaiset; RKP:n, Vasemmistoliiton ja KD:n löytyessä pienpuolueiden kastista. Epäilen, että SDP:n ja Vihreiden välinen kamppailu ratkeaa aikaisintaan 2019 eduskuntavaaleissa, sen sijaan Vasemmistoliiton kohtalo ratkennee jo ensi eduskuntavaaleissa. Jos Vasemmistoliitto menettää vain 1,5 % viime eduskuntavaalien äänisaldosta (8,82 %) puolueen paikkaluku putoaa peräti 17:sta 11:sta ja jos äänisaldo jää Eurovaalien tasolle (5,9 %) puolue saa eduskunnassa enää 9:n paikkaa eli RKP:tä paikan vähemmän (Ahvenanmaan mandaatti mukaan lukien). Mikäli Vasemmistoliiton äänet valuvat raskaammin Vihreille ja Perussuomalaisille eduskuntapaikat vähenevät ripeämmin. Alla oleva käyrä kertoo milloin ja mistä vaalipiiristä Vasemmistoliitto menettää eduskuntapaikan äänestysosuuden laskiessa (käyrä perustuu 2007 eduskuntavaalitulokseen):



Valitettavasti puolueiden vaihdos ei tee käytännön politiikasta yhtään nykyistä järkevämpää. Osmo Soininvaaran puheenjohtajakauden jälkeen (2005) Vihreät ovat liukuneet askel toisensa jälkeen vasemmalle ja muistuttavat nykyään pikemminkin SKP:tä kuin RKP:tä.

12 kommenttia:

Internet Mies kirjoitti...

Milloin siirryt takaisin oikeisiin aiheisiin EU:n sijaan? :P
Esimerkiksi työmarkkinoista, minimipalkoista ja ammattiliitoista olisi mukava lukea blogi-postauksia.

Kee kirjoitti...

Mukava lukea välillä EU:takin, joten jatka ihmeessä kirjoitteluasi aiheeseen liittyen jos siltä tuntuu

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

jukka.makkonen2:
Milloin siirryt takaisin oikeisiin aiheisiin EU:n sijaan? :P

Välittömästi kyseisen postauksen jälkeen :). EU-aiheisista (ja varsinkin EU-vaaliaiheisista) postausten määrästä on jo monesti huomautettu, enkä itsekkään niitä välttämättä halua sen kummemmin puida. Vaikka olen itsekin varsin tietoinen vaalien turhuudesta, jostain kumman syystä ne silti kiehtovat minua, joten päädyn aina jakamaan analyysini lukijoiden kanssa :(.

Esimerkiksi työmarkkinoista, minimipalkoista ja ammattiliitoista olisi mukava lukea blogi-postauksia.

Kiitos palautteesta. Pitää katsoa miten paljon ehdin kyseisistä aiheista kirjoittaa. Sanottavaa kyllä olisi paljon, mutta pidän jotenkin kyseisiä aiheita aika helppoina ja loppuunkäsiteltyinä poliittiselta kannaltani katsottuna. Silti ainakin ammattiliitoista on tulossa yksi postaus lähi, sanoisinko, kvartaaleina. Seuraavaksi kuitenkin keskityn enemmän talouskriisin puimiseen.

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Kee:
Mukava lukea välillä EU:takin, joten jatka ihmeessä kirjoitteluasi aiheeseen liittyen jos siltä tuntuu

EU-aiheet eivät toki tähän jää. Olen niitä käsitellyt satunnaisesti silloin tällöin. Eurovaalianalyysejä ja -kommentteja ei tosin ole tulossa kunnes lähestymme seuraavia eurovaaleja eli n. 2014 (olettaen tämän blogin vielä olevan pystyssä silloin).

hkk kirjoitti...

Minustakin Eurovaaleja on käsitelty blogissa liikaa. Voisitko muuten kertoa tarkemmin miten käyräsi paikkamenetykset on laskettu ja mille puolueelle Vasemmistoliitto menettää eduskuntapaikkoja?

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

hkk:
Voisitko muuten kertoa tarkemmin miten käyräsi paikkamenetykset on laskettu ja mille puolueelle Vasemmistoliitto menettää eduskuntapaikkoja?

Toki. Selvitin ensin Vasemmistoliiton suhteellisen kannatuksen (prosenttiosuuden) kussakin vaalipiirissä. Tämän jälkeen laskin miten suuren prosentin äänestäjistä kukin vaalipiriin Vasemmistoliittoa äänestäneet tekevät Vasemmistoliiton kokonaisäänipotista. Tätä kautta pystyin päättelemään miten paljon ääniä Vasemmistoliitto saisi kussakin vaalipiirissä äänestysosuuden tiputtua. Tein karkean oletuksen, että jokainen puolue saa tasan yhtä suuren osuuden Vasemmistoliiton äänestyspotista. Tämä oletus on toki vähän huono, koska Vasemmistoliiton äänet tuppaavat valumaan lähinnä Vihreille, Perussuomalaisille ja SDP:lle. Lopuksi laskin vertailulukujen kautta mikä puolue ohittaa Vasemmistoliiton ja milloin. Valitettavasti en ottanut noita puolueita ylös koska pidin sitä aika merkityksettömänä tietona. Vertailuluvut (niillä oletuksilla joita käytin) ovat suhteellisen satunnaisia ja esim. Vasemmistoliiton ensimmäinen paikkamenetys Keski-Suomesta menisi Kokoomukselle. Vastaavasti paikkoja valui myös Keskustalle, SDP:lle, Vihreille, KD:lle ja Perussuomalaisille. Ainut eduskuntapuolue jolle vasemmistoliitto ei käsittääkseni menettänyt paikan paikkaa oli RKP.

Kanta kirjoitti...

Missä mielikuvitusmaailmassa porvarihallituksessa nöyrästi istuneet, Lex Nokian ja uuden yo-lain hyväksyneet Vihreät ovat oikein menneet vasemmalle v. 2005 lähtien? Olisivatkin.

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Steffers:
Missä mielikuvitusmaailmassa porvarihallituksessa nöyrästi istuneet, Lex Nokian ja uuden yo-lain hyväksyneet Vihreät ovat oikein menneet vasemmalle v. 2005 lähtien? Olisivatkin.

Mitenkään tieteellisesti tätä tuskin voi todistaa, mutta sellainen vahva mielikuva minulle on jäänyt enkä ole läheskään ainut. Vielä ennen vuotta 2005 valtiotieteilijät yleensä erottivat Suomen Vihreät muista Vihreistä eurooppalaisista puolueista, koska Suomen Vihreillä oli vielä tuolloin melko selkeä oikeistolainen siipi (mm. Soininvaara, Ville Niinistö ym.). Esim. vielä 2003 eduskuntavaalien vaalikoneessa sain paljolti "sopivia" Vihreitä ehdokkaita jotka sijoittuivat Keskustan tienoille, mutta eduskuntavaaleissa 2007 nämä ehdokkaat löytyivät demarien ja Vasemmistoliiton välistä. Viime eurovaaleissa jopa Ylenanti myönsi, että Vihreiden ehdokkaat jakavat eniten samoja arvoja SKP:n ehdokkaiden kanssa, eli ts. he olisivat Vasemmistoliitosta vasemmalla (joka tietyssä mielessä pitääkin paikkaansa, koska Vihreissä ei ole AY-siipeä, joka ajaa osittain ns. "oikeistolaisia" arvoja kuten ydinvoimaa ja arvokonservatismia). Tässä mielessä pidinkin sitä melko käsittämättömänä, että Vihreät otettiin porvarihallitukseen, joskin keskeisimpiä syitä tähän saattoi olla se, ettei Vihreiden imago ole Suomessa toistaiseksi kovinkaan vasemmistolainen kun taas KD:tä ja PS:ää pidettiin sekopäisinä Keskustan apupuolueina. Soininvaarahan juuri mainitsi, että nuorille Suomessa on tasan kaksi äänestysvaihtoehtoa: vasemmalla Vihreät ja oikealla Kokoomus. SDP:tä ei äänestä kukaan, Vasemmistoliittoa ainoastaan lapissa asuvat nuoret, RKP:tä suomenruotsalaiset nuoret, Keskustaa maaseudulla asuvat nuoret ja KD:tä ihmiset jotka ovat varsin sekaisin (PS:ää on tässä jaossa hieman vaikea lokeroida).

Mutta noin kaiken kaikkiaan, kuten jo sanoin, se on minulle melko yksi ja sama löytyykö eduskunnasta 200 Kokoomuksen vai 200 Vasemmistoliiton kansanedustajaa, koska käytännönpolitiikka on suuressa mittakaavassa kutakuinkin samanlaista, niin kauan kun Suomalaiset itse eivät muutu. Itse koen henkilökohtaista inhoa Vasemmistoliittoa kohtaan (joka ei oikeastaan edes johdu siitä, että puolue on vasemmalla) jonka vuoksi olen pannut merkille puolueen hitaan mutta varman putoamisen pienpuolueiden joukkoon...

Unknown kirjoitti...

Eurovaaleissa läpi meni monta tunnustuksellista kristittyä.

Unknown kirjoitti...

Eu vaalit ovat vain suuri mielipidetiedustelu, niillä ei ole mitään valtaa mutta pääsetpä ainakin sanomaan mitä mieltä kotimaisten puolueiden valtasuhteista olet.

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

faktio:
Eurovaaleissa läpi meni monta tunnustuksellista kristittyä.

Valitettava asia kieltämättä. Tosin jos minun pitää valita kristityn ja vasemmistolaisen väliltä, valitsen fanaattisimmankin fundamentalistin ennen maltillista sosiaalidemokraattia (joita on, valitettavasti, jokainen puolue pullollaan). Nykyään, taas kerran valitettavasti, kristillisyys ja vasemmistolaisuus tuppaavat kulkemaan vielä käsi kädessä eli saamme kaksi huonoa yhden hinnalla...

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

M:
Eu vaalit ovat vain suuri mielipidetiedustelu, niillä ei ole mitään valtaa mutta pääsetpä ainakin sanomaan mitä mieltä kotimaisten puolueiden valtasuhteista olet.

Olen kutakuinkin samaa mieltä kanssasi EU-vaaleista. Tahtoisin vielä painottaa, että vaikka pidän enemmän toisista kuin toisista puolueista, olen varsin hyvin tietoinen siitä, ettei Suomessakaan (nykyisten) puolueiden välisillä valtasuhteilla ole juuri mitään käytännön merkitystä.