perjantai 30. marraskuuta 2007

Muutto ja vähän muuta

Unohdin kertoa muutostani Yhdysvaltoihini, vaikka tarkoitukseni oli ilmoittaa asiasta jo hyvissä ajoin. Alunperin muuton piti tapahtua jo elokuussa 2006, mutta muutto venyi lopulta marraskuulle 2007. Muuton venyminen ei pääasiassa johtunut minusta itsestäni, vaan jatkuvasti vaikeutuvasta paperisodasta liittovaltion kanssa. Niille jotka harkitsevat muuttoa järkyttävän suuresta sosiaalivaltiosta (eli Suomesta) suureen sosiaalivaltioon (eli Yhdysvaltoihin), suosittelen lämpimästi suunnitelmien tekemistä siihen suuntaan. Nykyisten poliittisten tuulten puhaltaessa en ihmettelisi ollenkaan jos Yhdysvaltoihin muuttamisesta (tai ainakin kansalaisuuden saannista) tulisi hiljalleen mahdotonta. Kerron tarkemmin viisumipolitiikasta ja viisumin saannista myöhemmissä blogipostauksissa (autan myös tarvittaessa muuttohalukkaita papereiden täytössä).

Ulkomaille muuton yhteydessä päätin myös opintoni - ainakin toistaiseksi. Vietin yliopistomaailmassa hieman yli viisi vuotta, joka on aivan liikaa laitoksen hyödyllisyyteen nähden. Loppusaldoksi kertyi 764 opintopistettä eli noin 420 opintoviikkoa. Ainejakauma on seuraavanlainen:

155 op valtio-oppia
152 op kansantaloustiedettä
70 op markkinointia
70 op sosiologiaa
48 op filosofiaa
43 op tietojärjestelmätiedettä
41 op kieliä
38 op organisaatiotiedettä (eli yrityksen hallintoa)
25 op hallintotiedettä (eli julkishallintoa)
25 op taidehistoriaa
23 op matematiikkaa
20 op tietotekniikkaa (lähinnä ohjelmointia)
20 op tilastotiedettä
34 op muita aineita (mm. oikeustiedettä, laskentatoimea ja fysiikkaa)

Näin sivuhuomautuksena mainittakoot, että matematiikka oli ylivoimaisesti huonoin aineeni. Minulla on 23 op:n lisäksi lukemattomia käytyjä matematiikankursseja varsinkin algebrasta, analyysistä, insinööri- ja vakuutusmatematiikasta, joiden loppukoetta en ole läpäissyt. Lähes kaikki läpäisemäni matematiiknakurssit liittyvät tavalla tai toisella talousmatematiikkaan. Laskin kansantaloustieteen opintoihini myös toisen graduni (35 op), joka ei ole vieläkään valmis, mutta joka valmistunee lähiaikoina.

Koska fi-lib viimein hajosi, päätin poistaa blogin linkkilistaltani. Vastaavasti lisäsin linkkilistalle uudistuneen Vapaasanan ryhmäblogin sekä paleoliberaalin ryhmäblogin Hostiksen, jonka toimintaan tulen myös itse osallistumaan. Minulla ei tällähetkellä ole konetta, saati tekstinkäsittelyohjelmaa, joten tämä blogi passivoituu joksikin aikaa. Lisäksi kirjoitus- ja kielioppivirheiden määrä saattaa hetkellisesti nousta hieman. Pahoittelen.

4 kommenttia:

  1. Yhdysvaltoihini :D

    ************

    Oletko mukana Free State Projectissa vai muistanko väärin?

    Itse olen harkinnut muuttoa Yhdysvaltoihin joskus tulevaisuudessa ehkä... Ajattelin lähinnä Kaliforniaa, Nevadaa tai jotain toista vähän etelämpänä sijaitsevaa osavaltiota.

    Kerro toki enemmän tarvittavista papereista, maksuista ja muusta sellaisesta.

    VastaaPoista
  2. Jup, olen mukana FSP:ssä. Muutin kuitenkin lopulta vaimoni perässä, enkä FSP:n tähden (alunperin olisin saattanut päätyä Kansasiin). New Hampshire on kuitenkin huomattavasti mukavempi osavaltio. Suomenkaltainen ilmasto täällä toki on. Verrattuna Helsinkiin, talvella on asteen verran lämpimämpää, kesällä noin neljä astetta lämpimämpää. Talvella sataa noin 3x enemmän mitä Helsingissä (eli lunta on kinoksittain). Kesäisin sademäärät ovat Helsingin luokkaa. Sohjosäitä ei kuitenkaan onneksi ole. Joko on pakkasta ja lunta, tai sitten on riittävän lämmintä jolloin lumi sulaa ripeästi. Eli se kaikkein huonoin puoli Suomen ilmastosta ei onneksi kopioidu. Niin ja täällä ei tarvitse käyttää turvavyötä, eikä kypärää, ylinopeutta ei juuri valvota, ajoneuvojen (eli nopeuden ja liikennevalojen) automaattinen kameravalvonta on perustuslaissa kiellettyä. Ajovalojen käyttö on vapaaehtoista. Osavaltio ei kanna tuloveroja, eikä ALV:tä jne.

    Kerron tarkemmin niistä pepreista kunhan ehdin :)...

    VastaaPoista
  3. Muistaisin sinun joskus kirjoitelleen fi-lib-blogiin, että jatkat opintojasi siellä. Miten tämä käytännössä onnistuu? Esim. jos suoritat maisterin tutkinnon täällä, niin voitko suorittaa jatkotutkintoja Amerikassa suoraan siitä, mihin täällä jäit?

    Aika hyvin muuten sait opintopisteitä kasaan, kun monelle se kolmesataakin on liikaa viittä vuotta kohden.

    Voisitko lähettää fi-lib-tekstisi sähköpostiini (etunimi.sukunimi@gmail.com)?

    VastaaPoista
  4. Harkitsen opintojen jatkamista NH:ssa, mutten ole täysin varma jaksanko. Ainakin tietotekniikan DI-tutkinto sekä tohtorintutkinto historiasta ovat mahdollisia urasuuntauksia. Toistaiseksi en kuitenkaan välitä. Olen jo jonkin aikaa uumoillut että jokainen vuosi yliopistossa on enemmän tai vähemmän (yleensä enemmän) hukkaanheitettyä. Uskoisin tämän tulevan ilmi tavalla tai toisella seuraavina vuosikymmeninä. Joka tapauksessa, USA:n yliopistot lukevat Suomen kandin- ja maisterintutkinnot omien tutkintojen vertaisiksi, joten ei ole olemassa mitään varsinaista estettä mm. tohtorinpapereiden hankintaan. Lisäksi voin yhä opiskella tohtoriksi Suomessa (koska kyseinen tutkinto ei vaadi Suomessa juuri mitään läsnäoloa, väitöstilaisuutta lukuunottamatta) tai jatkaa matematiikan/tietotekniikan opintojani kanditasolle asti. En tiedä yhtään mitä teen.

    Minun tiedostot ovat tällä hetkellä pakattuina 2-3GB:n rar-tiedostoihin, joten minun on vaikea löytää tuota yhtä pyytämääsi tiedostoa. Se on kyllä tallella, mutten tiedä tarkkaan mihin rar-tiedostoon sen tungin. Toivon mukaan saan sen sinulle jouluaattoon mennessä. Jos tarvitset jotain tiettyä tekstiä nopeammin, suosittelen että käännyt Mr. Zombien puoleen, joka on tallentanut kaikki fi-lib-kirjoitukseni RSS-syöttimiin.

    Noin ylipäätään en itse ymmärrä, miksi muut fi-libin jättäneet kirjoittajat eivät poistaneet omia tekstejään tai siirtäneet niitä muualle. Nyt fi-lib on käytännössä pystyssä ikuisesti, koska sen arkistot ovat niin mahtavat (tämä lienee myös pääsyy siihen, että lähes kaikki oikealle kallellaan olevat blogit linkkaavat fi-libiin).

    VastaaPoista